Thermen Bussloo

Persbericht

Eerste editie van de Nationale Saunadagen een feit

‘Ga naar de sauna om (langer) gezond en fit te blijven’

Saunabezoek als middel om (langer) gezond en fit te blijven. Dat is de boodschap die de Vereniging van Nationale Sauna en Wellness Bedrijven (VNSWB) wil uitdragen met het starten van de jaarlijkse Nationale Saunadagen. Deze dagen zullen jaarlijks worden georganiseerd in de tweede week van januari van maandag t/m donderdag. In 2016 zullen deze dagen plaatsvinden van 11 t/m 14 januari 2016.

Bewust gezond tijdens de Nationale Saunadagen
Met de organisatie van de Nationale Saunadagen wil de VNSWB extra aandacht voor het bewust worden van de gezonde effecten van sauna op het menselijk lichaam en de geest. Indirect zal het mee moeten gaan werken aan de doelstelling van de branche vereniging om het percentage saunagangers de komende 5 jaar met 5 a 10% laten stijgen (op dit moment brengt 20% van de bevolking een bezoek aan de sauna, jaarlijks vergroot dit met 1 tot 2%). De VNSWB wil dat saunabezoek een onderdeel wordt van de leefstijl en minder wordt gezien als luxe product.

“We willen graag dat in Nederland saunabezoek ook wordt gezien als bijdrage aan de gezondheid,” zegt Hans Dolman, voorzitter van de VNSWB. “In Nederland zien we dat saunabezoek wordt gestimuleerd door acties en kortingen, maar dat is niet goed voor de branche. Ons voorbeeld is Duitsland. Daar gaat zo’n 49% van de bevolking 2 a 3 keer per maand naar de sauna en wordt het zelfs preventief en curatief voorgeschreven door medici.” 

Vereniging voor Nederlandse Sauna- en Wellness bedrijven
De Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven is een branche organisatie die in 2015 is opgericht met o.a. als doel de wellness branche in Nederland te vergroten door een nauwe samenwerking te starten met de sauna- en wellness bedrijven in Nederland. Sinds de start van de vereniging zijn er zo’n 65 bedrijven aangesloten.

De vereniging en haar leden willen met de Nationale Saunadagen vertellen dat sauna goed is voor lichaam en geest (ontstressen), preventief werkt tegen ziektes als griep en verkoudheid, hart en vaatziektes en dat je langer vitaal blijft door regelmatig naar de sauna te gaan (optimale doorbloeding en verkoeling gaat vergrijzing tegen). Eigenlijk vergeten we dan het belangrijkste en dat is het feit dat sauna een ideale vrije tijdsbesteding is. Het is gezellig, ontspannen en gezond en werkt perfect als antistress methode om je op te laden voor de dagelijkse beslommeringen.

Informatieplatform
In eerste instantie worden de dagen gezien als informatief. “We willen mensen informeren over de voordelen van regelmatig saunabezoek, zowel aan saunagangers als niet-saunagangers”, geeft Dolman aan. Dat kunnen we niet alleen als branche organisatie. We gaan op zoek naar partijen die zich bij ons willen aansluiten, zodat er landelijk erkenning en onderzoek komt voor het gezondheidsaspect van saunabezoek (bijv. met zorgverzekeraars of Arbodiensten).